053-628-0095

הצורות השונות אותן לובשת החרדה

חרדה הינה תופעה מורכבת אשר לובשת צורות שונות ומשונות וככל שתדעו טוב יותר איזה סוג של חרדה יש לכם, כך גם תדעו להתמודד איתה בצורה יעילה יותר ואף להתאים לה את הטיפול המדויק ביותר. 

הסוג הנפוץ ביותר הנו "הפרעת חרדה מוכללת/כללית" שמאופיינת בדאגה מוגזמת, בלתי נשלטת ולעתים קרובות לא רציונלית לגבי אירועים או פעילויות. חרדה זו נקראת ״כללית / מוכללת״ משום שאינה מתייחסת לגורם או מצב ספציפי שמפחיד או גורם לדאגות ואנשים הסובלים מהפרעה ומוצאים את עצמם מודאגים כל הזמן לגבי כמעט הכל. כשהמטופלת שלי, סטודנטית צעירה, הגיעה אלי לראשונה, היא נהגה להתעורר כל בוקר עם כאבי בטן ותחושת חרדה. היא חששה ממה יהיה עם המבחן הקרב ובא, האם תמצא עבודה שמתאימה לצרכיה בזמן הלימודים, האם אי פעם היא תצליח למצוא זוגיות והאם תמצא דירה שמתאימה לה. דאגות אלו ועוד רבות אחרות מילאו את ראשה והעסיקו אותה באופן מתמיד, והיא דמיינה את הגרוע ביותר מתרחש. היא הייתה מותשת וכל גופה דאב. הבנתי שהיא סובלת מחרדה מוכללת ויצאנו לדרך הטיפולית. 

לעומת זאת, ישנן חרדות שהן מאוד ספציפיות והן נקראות "פוביות". פוביה היא פחד כרוני מוגזם ולא רציונאלי מאובייקט או מצב מסוים, המשבש באופן ממשי את תפקוד האדם אשר יעשה הכל על מנת להימנע מהאובייקט או המצב המפחיד אותו. אדם בעל פוביה עשוי להכיר בכך שהפחד אינו הגיוני או מוגזם, אך עדיין אין ביכולתו לשלוט בתגובותיו. פוביה יכולה להיות מכל דבר בעצם, אך כולנו מכירים פוביות שכיחות כגון: כלבים, מחטים, מעליות, נהיגה, גובה, מקומות סגורים (קלסטרופוביה) ועוד. 

 

סוג נוסף ונפוץ ביותר של הפרעת חרדה הנו "הפרעת פאניקה" אשר מתבטאת ב"התקפי חרדה"-  תחושות אימה פתאומיות המגיעות כאילו משום מקום, כאשר לא קיימת סכנה ממשית, אשר מתאפיינת בתסמינים גופניים כגון: דפיקות לב מואצות, הזעה רעד, קוצר נשימה, כאב בחזה, בחילה, סחרחורות, גלי חום וקור, נימול, פחד משיגעון ואובדן שליטה, פחד ממוות. תחושות אלה הן כה מבהילות כך שרבים מהסובלים מהפרעה זו בטוחים שמשהו נורא עומד לקרות, עד כדי הגעה למיון, שם הם מתבשרים שהם סובלים מחרדה ואין כל בעיה גופנית. 

 

סוג נוסף ונפוץ ומגביל ביותר של חרדה הנו "חרדה חברתית". כשליאור (שם בדוי) הגיע אלי, הוא סיפר שעוד בילדותו היה ילד ביישן, כמעט ללא חברים, מעולם לא דיבר בכיתה וכשבגר, התקשה להשתלב במקומות עבודה. למצוא זוגיות, בכלל הייתה עבורו משימה בלתי אפשרית. באינטראקציה עם אנשים חדשים הוא חווה תסמינים גופניים של אי נוחות, המילים היו מתבלבלות לו, הוא התקשה להתרכז ותמיד הרגיש שהוא נראה ונשמע טיפשי ומביך. הוא פחד ששופטים אותו, והרגיש דחוי ומושפל. הוא העביר על עצמו ביקורת מתמדת והערך העצמי שלו היה בתחתית. ליאור מגלם בתוכו רבים מן התסמינים מהם סובלים אנשים עם "חרדה חברתית" ואתם וודאי יכולים לתאר לעצמכם את המצוקה הרבה שחרדה זו גורמת לסובלים ממנה ואת הקושי הרב לנהל כך חיים מספקים, מלאים ומאושרים. 

 עוד חרדה נפוצה שפוגעת ברבים מאיתנו ובייחוד עכשיו בתקופת הקורונה, הנה "חרדת בריאות" המוכרת גם בשם "היפוכונדריה". חרדה זו מתבטאת בדאגה אובססיבית ומוגזמת לגבי הבריאות. הסובלים מתמודדים עם חשש מתמיד ומאיים מפני מחלות בהן הם עלולים ללקות. הסימן הבולט ביותר של ההפרעה הוא עיסוק של המתמודד/ת בתסמינים גופניים של מחלה. ההרגשה שהם חווים היא של חוסר שליטה קיצוני, שרק מחמיר את הסימפטומים הגופניים וכך נוצא מעגל קסמים שמחמיר את החרדה. כדי להירגע, המתמודדים נוטים להתייעץ פעם אחר פעם עם רופאים, לבדוק בד"ר גוגל, לחפש אישור מחברים ובני משפחה לגבי מצבם הבריאותי, מה שלעולם אינו מרגיע אלא רק מחמיר את בעייתם. 

מוצאים את עצמכם מזדהים עם אחד התיאורים הנ"ל? זכרו שקיים טיפול אפקטיבי ואין צורך להמשיך ולסבול, פנו לקבלת טיפול מקצועי שיעזור לכם להתגבר על חרדתכם.

 

לשיחת התאמה ללא עלות
מלאו את הפרטים