אנשים שומעים לא מעט את המושג "חרדה", אבל מהי בעצם אותה חרדה? מדוע היא מופיעה וכיצד ניתן לזהות אותה? מסתבר שהרבה אנשים חווים מצוקה ואפילו לא יודעים להגדיר לעצמם שזוהי בעצם חרדה. לפעמים הם חוששים שהשתגעו, לפעמים הם חווים דפיקות לב מהירות ותסמינים גופניים נוספים ומפרשים זאת בטעות כבעיה רפואית ורצים למיון, שם הם עוברים בדיקות מקיפות רק כדי לגלות שבעצם מדובר בהתקף חרדה.
לפני שנבין מהי בעיית החרדה חשוב לי לספר לכם שמדובר בבעיה הנן שכיחה מאוד באוכלוסייה ואם אתם סובלים ממנה, אין הדבר אומר שאתם ״לא נורמליים״ וכמוכם יש עוד רבים וטובים. בעצם, לחרדה ביטויים רבים כגון תחושות עזות של מתח, פחד, מועקה בחזה, דפיקות לב מואצות, הפרעות בשינה ותופעות פיזיות ונפשיות רבות אחרות. תופעות אלה מהוות חלק בלתי נפרד מחייהם של כלל האנשים בזמנים מסוימים בחייהם. הבעיה נוצרת כאשר החרדה משתלטת על רוב יומו של האדם, גורמת לו לסבל רב ומונעת ממנו לחיות חיים שלווים ומלאים.
חשוב להבין שבמקור שלה, החרדה נולדה מתוך מנגנון בריא וחשוב מאוד של פחד שהכרחי לנו למצבים שבהם קיימת סכנה אמיתית וממשית לחיינו. תפקידו של מנגנון זה הוא לאותת לנו על הצורך לפעול על מנת לשרוד. אפשר להסתכל עליו כמן אזעקה של הגוף בעת סכנה, אשר מדרבנת אותנו לפעולה. כאשר משהו במנגנון חשוב ובסיסי זה משתבש (מדוע זה קורה, נשאיר לכתבה הבאה) , אז נוצרות אצל האדם "אזעקות שווא" בהן החרדה מתעוררת לחיים באופן אוטומטי מול רמז קל שבקלים של סכנה, ללא כל קשר לטיב או חומרת הסכנה במציאות. סכנות שונות, קטנות כגדולות, אמיתיות או מדומות יזכו בדיוק לאותו טיפול והגוף יגיב בעוצמה. אתם בטח כבר יכולים לדמיין בעצמכם את הסבל הרב שחש אדם אשר חווה באופן כמעט יומיומי אזעקות שווא שכאלה ועד כמה הדבר יכול להתיש אותו נפשית וזה מבלי להזכיר את כל הדברים שאנשים מוותרים עליהם ונמנעים מהם בגלל אותן חרדות. אם אתם סובלים מחרדות, חשבו לרגע על כל הוויתורים שנאלצתם לעשות בחייכם בגללן. אם מישהו קרוב לכם סובל מחרדה אז במקום לשפוט אותו, העניקו לו תמיכה והציעו עזרה, הבינו באיזו מצוקה הוא וודאי נמצא.