אם אתם בעצמכם או מישהו מיקיריכם סובלים בוודאי הנכם תוהים מדוע אצל חלק מהאנשים, לעומת אחרים, מנגנון הפחד הטבעי משתבש לפעמים והופך להפרעת חרדה.
אז קודם כל, ייתכן ותופתעו לדעת שאת הנטייה שלכם לחרדה או לדיכאון ירשתם מאמא או מסבא שלכם, כי מסתבר שהנטייה לפיתוח הפרעת חרדה (כמו גם דכאון ובעיות רגשיות נוספות) הנה גנטית וממש כמו שאנחנו יורשים מהורינו צבע עיניים או חלילה בעיות לב, כך גם אנו עלולים לרשת מהם גם נטייה לחרדה או לדיכאון. דבר זה יכול לפטור אתכם מהצורך ב"שבירת ראש" לגבי מה גרם לתופעה ומאיפה לעזאזל היא הגיעה אליכם, היא פשוט נטייה מולדת, זה הכל. אם התעניינתם בנושא, בוודאי יצא לכם לשמוע על הסרוטונין (מוליך עצבי במוח) אשר מחקרים רבים מראים שחוסר איזון שלו במוח עלול להשפיע על מצב רוחנו עד כדי מצב של דיכאון וחרדה ולכן רבות מהתרופות שנרשמות לסובלים מהפרעות אלה (תרופות ממשפחת ה- SSRI) מבוססות על הניסיון לאזן את רמות הסרוטונין במוח.
למעשה, כמעט לכל אדם תהיה נטייה תורשתית לבעיה כלשהי, אך אין הדבר אומר שהנטייה בהכרח תתממש, וכאן נכנסות גם נסיבות החיים של כל אדם. אדם שחווה נסיבות חיים קשות כמו עוני, טראומות וחוויות עבר קשות אחרות, עלול לפתח הפרעת חרדה, זאת לעומת אדם אשר נסיבות חייו היו "נוחות", בטוחות ומעצימות יותר. במילים אחרות, לנסיבות החיים שלנו יש יכולת להשפיע על מימוש הנטייה התורשתית להתפרצות ההפרעה. אבל לא תמיד יש צורך בנסיבות חיים קשות במיוחד, שהרי בעצם, לכל אורך חיינו אנו לומדים דברים חדשים כל הזמן. אם זה באופן ישיר, למשל למדנו מהורינו שכביש עלול להיות מסוכן ויש להיזהר בחצייתו, או מהתנסות שלנו בפועל (לדוגמא, אם נאכל חריף ישרוף לנו בלשון), או בצורה עקיפה, למשל מצפייה באחרים (ראינו אדם ננשך בידי כלב ולמדנו לקשר בין כלב לסכנה). כך בעצם במהלך חיינו אנו עלולים לרכוש כל מיני אמונות והנחות, חלקן שגויות לחלוטין, או מוגזמות, לגבי הסכנה הטמונה בדברים מסוימים ולפתח חרדה לגביהם. מסתבר שאנשים יכולים ללמוד לפחד מכל דבר העולה על רוחכם. בחיי שפעם ראיתי בתוכנית אירוח כלשהי אישה שפיתחה פחד נוראי ממלפפונים חמוצים!!! כשהמנחה ה"סדיסט" במקצת יצא החוצה עם מלפפון חמוץ בידו, היא נסה לנפשה בבהלה מן האולפן, כאילו ראתה כרגע רוח רפאים.
בסופו של דבר, יחסי הגומלין העדינים הללו בין סביבה ותורשה הם שקובעים בסופו של דבר את חוסנו הנפשי הבסיסי של האדם ויכולתו להתמודד בהצלחה עם אתגרי החיים. בארץ שלנו למשל, ניתן לראות זאת בבירור על חיילינו. החוסן הנפשי הייחודי לכל אדם יכול להסביר מדוע חיילים שונים שייחשפו לאותם דברים קשים במסגרת שירותם הצבאי, יגיבו בצורה שונה, כך שחלקם ימשיכו בחייהם כרגיל, וחלקם יפתחו פוסט טראומה שתמנע מהם לתפקד.
במידה והנכם נמצאים בין האנשים אשר נוטים לפיתוח הפרעת חרדה, אל נא תתייאשו, זהו רק אתגר נוסף עימו עליכם להתמודד במסע חייכם ויש בנמצא פתרונות ובהחלט קיימים בכם הכוחות להתגבר ולחיות חיים שלווים ככל הניתן ונטולי חרדה.